OBJAVE

PROJEKT SMO ZAKLJUČILI S PETIMI NAGRADAMI ZA INVENCIJE NA PODROČJU KROŽNEGA GOSPODARSTVA!

Slovensko Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP – Krožno gospodarstvo) je v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj 8. marca 2023 na sejmu MEGRA v Gornji Radgoni podelilo prve slovenske nagrade za invencije na področju krožnega gospodarstva za leto 2022.

Več o prejetih nagradah si lahko preberete na naslednji povezavi projekta LIFE for Acid Whey.

Rezultate razvoja na področju nadgradnje sirotke v okviru projekta LIFE FOR ACID WHEY IN LAKTIKA UVELJAVLJAMO V OKVIRU NOVE BLAGOVNE ZNAMKE VIVA LA GAIA

Veseli nas, da vas lahko povabimo v našo novo spletno trgovino Viva la Gaia.

 

Za začetek smo v našo ponudbo uvrstili kolekcijo produktov "My Whey!" za osebno nego na osnovi fermentirane sirotke. Gre za hipoalergene produkte, popolnoma brez dodanih barvil in arom.

 

Nadejamo se, da bomo kmalu lahko nadgradili ponudbo z novimi izdelki z vsebnostjo visoko vrednih bioaktivnih sestavin pridobljenih iz zanimivih naravnih virov, kot je sirotka in različni rastlinski materiali.

 

V ponudbi trgovine Viva la Gaia pa lahko najdete tudi nekaj drugih zanimivih živil in kozmetike:
"Yummy!" brezglutenske prosene testenine z dodanimi vlakninami;
»Spice it up!" nerafinirani sladkorji;
»Yummy!« Gofio - moka praženih celih zrn ovsa in koruze za pripravo odličnih jedi rez kuhanja;
"Spice it up!" nerafinirane soli;
"Tummy Goodie!" topne in netopne vlaknine kot dodatek doma pripravljenim jedem;
"Knoc Knock!" trda kozmetika, izdelana brez vode, čudovita na potovanjih kot tudi doma za vse, ki jim je mar za okolje.

 

Za ideje, kako izdelke uporabiti, smo pripravili širok nabor receptov.

 

Sledite nam na Instagramuin Facebooku.

 

Viva la Gaia – feel the knowledge!

OSTALE OBJAVE ČLANKOV

 

TRAGIN, Luka, 2018, Kisla sirotka: od odpadka do dragocene surovine za živila in prehranska dopolnila [na spletu]. Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta. BOGOVIČ MATIJAŠIĆ, Bojana (mentorica), CIGIĆ, Blaž (recenzent). Povezava.

ROŠKAR, Robert, OSEL, Nika, PLANINŠEK PARFANT, Timeja, TRONTELJ, Jurij, KRISTL, Albin. Stability indicating analytical approach for lactoferrin. V: 48th International Symposium on High-Performance Liquid Phase Separation and Related Techniques, Milan, Italy, 16-20 June 2019 : final program. Milan: [s. n.]. 2019, str. 85. [COBISS.SI-ID 4739441]

OSEL, Nika. Razvoj stabilnostno indikativnega analiznega pristopa za vrednotenje laktoferina = Development of a stability indicating analytical approach for evaluation of lactoferrin : enoviti magistrski študij farmacija. Ljubljana: [N. Osel], 2019. XIII, 97 f., tabele, graf. prikazi. [COBISS.SI-ID 4729457]

BJELOŠEVIĆ, Maja, GRILC, Blaž, GAŠPERLIN, Mirjana. Development of whey protein-rich shampoo and cleansing gel for personal care cosmetics. V: Skin and formulation, September 23-24, 2019, Reims, France

KLEMENČIČ POCAJT, Tjaša. Razvoj in fizikalno-kemijsko vrednotenje kozmetičnih izdelkov s sirotko. Development and physico-chemical evaluation of cosmetic products containing whey: diplomska naloga: univerzitetni študijski program Kozmetologija. Ljubljana 2019. Mentorica: Gašperlin, Mirjana. Somentorica: Bjelošević, Maja

Maja PRESKAR, Hermina BUKŠEK, Maja ZUPANČIČ JUSTIN, Marko KETE, Jernej OBERČKAL, Marjana SIMONIČ, Irena PETRINIĆ. Vpliv sestave sirotke na delovanje keramičnih mikrofiltracijskih membran. Slovenski kemijski dnevi, Maribor, 2019.

Maja PRESKAR.Proučevanje mikrofiltracijske keramične membrane na prepustnost sirotkinih proteinov. Univerza v Mariboru. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. Magistrsko delo. Mentorica: Irena Petrinić. Komentorja: Marjana Simonič, Marko Kete. 2019

Maja PRESKAR, Hermina BUKŠEK, Maja ZUPANČIČ JUSTIN, Marko KETE, Marjana Simonič, Irena PETRINIC. Optimization of microfiltration for separation of whey proteins. Conference presentation:Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ (conference on industry water treatment), 10th October. 2019, Hungary. The paper won the first award for student work.


S projektom smo se predstavili na razstavi dogodka FUTURE FOOD, ki  ga je organizirala GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Razstava je bila na ogled med 11. novembrom 2019 in 20. decembrom 2020.

Raziskovalka Nika Osel, mag.far., je na dogodku 16th Water Users` Meeting (WUM 2019), ki ga organizira Labtim in je potekal med 13.11. in 15.11.2019 v Rimskih Toplicah predstavila del rezultatov raziskovanj s predavanjem z nasovom Aplikacija dvodimenzionalne tekočinske kromatografije (2D-LC) za vzorce sirotkinih proteinov.

Blaž Grilc, Maja Bjelošević in Mirjana Gašperlin so se predstavili na dogodku II. Symposium of Young Researchers on Pharmaceutical Technology, Biotechnology and Regulatory Science (23 - 24 januar 2020 Szeged, Hungary) s posterjem z naslovom Lactoferrin micro-encapsulation in Na-alginate hydrogel beads.